Megújult a Magyar Jégkorong szövetség honlapja! www.jegkorongszovetseg.hu / CLICK FOR NEW WEBSITE
MOL Liga: rendeződik a helyzet
2015-09-03 18:07 - icehockey.hu

Csütörtökön ülésezett a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) elnöksége, és úgy határozott, hogy elfogadja a HSC Csíkszereda, valamint az ASC Corona 2010 Brasov kérelmét a román bajnokság egyes mérkőzésidőpontjainak a módosítására vonatkozóan, egyszersmind jóváhagyta a MOL Liga javasolt, módosított menetrendjét is, így segítve elő, hogy a két csapat ténylegesen részt vehessen mindkét sorozatban a klubidény egésze során.

Az ajánlat feltétele, hogy az RJSZ és a Magyar Jégkorong Szövetség új szerződést kössön: amennyiben a felek jóváhagyják az új megállapodás tervezetét, akkor azt a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szeptember 24–25-én rendezendő féléves közgyűlésén alá is írhatják. Mivel a MOL Liga 2015–16-os idénye ennél korábban, szeptember 10-én elkezdődik, a módosítások csak az IIHF-kongresszus utáni időszakot érintik, előtte még adódhatnak időpont-ütközések, ám az biztosítottnak tűnik, hogy a MOL Liga összes bajnokiját lejátsszák az első fordulótól az utolsóig.

„Ez a döntés nem az, amit a Brassó szeretett volna, de számítani lehetett arra, hogy így lesz – mondta Olti-Pasca Zoltán az ASC Corona 2010 Brasov vezetője. – Szeptember 1015. között magyarországi körúton vesz részt a csapat, ezalatt két román bajnokit is kellene játszanunk a Steaua Bucuresti ellen 1112-én. A romániai kluboknak nyilvánvalóan nem érdeke, hogy segítsenek nekünk, hiszen így jó eséllyel gyengébb ellenféllel találkoznak, a meccsidőpontok módosításához pedig egyenként kell megegyezni velük. Ugyanakkor habár nem áll módunkban két ütőképes csapatot kialakítani, a létszámot tekintve elegendő játékosunk van.”

A HSC Csíkszereda román bajnoki mérkőzései közül háromnak módosították eddig az időpontját, de ennek fő oka nem a MOL Liga menetrendje, hanem különböző technikai- és jégproblémák voltak. Fontosabb, hogy jelen állás szerint a HSC-nek szeptemberben nem ütköznek román bajnoki és MOL Liga-meccsei, vagyis a szeptember 24–25-i megállapodás garantálhatja, hogy a Csíkszereda végig zökkenőmentesen szerepeljen mindkét sorozatban.

„Az RJSZ-elnökség döntésének a végkifejlete, hogy szeptember végéig ütközésmentesen elkezdődhet mindkét bajnokság. Igazából időt nyertünk, és lehetőség nyílt arra, hogy a két szövetség belátható időn belül rendezze a viszonyát. Nekünk is jó lenne, ha végre születne egy megállapodás, ami révén a mi jövőnk is biztosabbá válna” – nyilatkozta Cseke Szilárd, a HSC Csíkszereda alelnöke, a Román Jégkorong Szövetség elnökségi tagja.

Az RJSZ döntése nyomán természetesen az MJSZ is konstruktívan áll a helyzethez, és pozitívan látja a jövőt.

„Készek vagyunk egy új szerződés előkészítésére – nyilatkozta az MJSZ főtitkára, Kovács Zoltán.  Partnernek tekintjük a Román Jégkorong Szövetséget, delegálhat tagokat például a MOL Liga fegyelmi bizottságába, de akár alelnököt is. A hangsúlyok ugyanakkor az MJSZ oldalán állnak, hiszen nem elhanyagolható tény, hogy Magyarország felnőtt férfiválogatottja a szomszédunkénál jóval magasabb szinten szerepel, 2016-ban már az A-csoportban, a kilenc résztvevő klubból hét magyarországi, továbbá a MOL Liga főszponzora is az MJSZ-szel szerződik, ahogy az összes operatív munkát is a Magyar Jégkorong Szövetség alkalmazottai végzik.”

 

Fotó: Mudra László